DCF77 óra

Építési leírás (6)

A nyákkészítés :

Az általam tervezett nyomtatott áramköri lap elég kicsi lett. A tervezést kapcsolási rajz nélkül manuálisan végeztem a Circuit maker 2000 -traxmaker nevű progijával. Ha vkinek ebben a formában kell: Íme
Persze nem mindenki rendelkezik ezzel a progival ezért csináltam egy office-os változatot is a nyomtatáshoz: sima és tükrözött.

A panel egyoldalas, ezért 1-2 helyen át kellett vinni a vezetékeket az alkatrész lábak között. Aki már rajzolt filccel vagy csőtollal panelt az tudja, hogy ez a kivitelezés nem egy egyszerű dolog! Nincs mese, marad a fotóeljárás. Röviden lépésről lépésre leírom, én, hogy csinálom:

bulletKinyomtatom a normál (alkatrész oldal felöli rajzolatot) egy lézerprinterrel- írásvetítő fóliára. Ebből lesz a kontakt film amiről aztán annyi nyákot fotózol amennyit csak bírsz... Azért kell normálban (és NEM tükrözve nyomtatni, hogy a film nyomtatott oldalát téve a fotólakkos nyákra, minél közelebb legyen hozzá a rajzolat; és már meg is van a tükrözés!
bulletA panel előkészítése: Én mindig nagyobb darabot használok mint a végleges méret, hogy a filmet tudjam normálisan pozícionálni. Tehát a levágott nyákot megcsiszolom fémtartalmú radírral, ha az nincs akkor jó a polírpapír is. A lényeg, hogy mindenhol csillogjon mint a Salamon t*ke!
bulletMajd vigyázva, hogy ne tapizd össze beviszed a lakás egy pontjára, ahol nem számít, hogy egy darabig büdi lesz és újságpapírra fektetve egyenletesen lengetett karral vékonyan lefújod Pozitív 20 fotólakkal.
bulletMost felmelegíted a sütőt 70C-ra (villanysütő előnyben) és berakod a panelt szárítani kb. 20 percre. A sütőt előtte ne felejtsd el lekapcsolni!! Na itt lehet elszúrni a dolgokat! Ne kapkodj! Ne akard azonnal használni a panelt! Várd ki a 20 percet! Ne süsd meg a fotólakkot csak gyengéden szárítsd! Én nem használok hajszárítót, mert szerintem telefújja porszemcsékkel a lakkot ami aztán vezetékszakadást eredményez...
bulletVettem egy gagyi képet- olyan üveglap kapcsokkal meg farostlemez háttal-ezt használom leszorítónak. Belerakom a fotólakkos panelt, rá a filmet (nyomtatott oldal a lakkon) és erre leszorításnak legfelülre az üveglapot. Irány a saját fotólaborom.
bulletA fotólakkot UV fénnyel kell megvilágítani- viszonylag nagy teljesítménnyel. Én egy 80W-os higanygőz lámpát használok letört búrával, fojtóval.

A búrát úgy kell letörni, hogy előtte gyémántos tűreszelővel finoman körbereszeled kívülről, hogy amentén törjön. Ha ezt nem teszed meg,akkor a búra szétrobbanik- a belső értékes cuccal együtt! Én reszelés után beleraktam egy nejlon zacsiba, majd magamtól eltartva (robbanásveszély!) óvatosan megkocogtattam a reszelés mentén amíg nem szusszant egyet. Ekkor óvatosan lelehet szedni a külső búrát! Bekötés sorosan a fojtóval, majd úgy letenni, hogy senki ne menjen véletlenül a közelébe!! FIGYELEM! A következő veszélyek leselkednek rád: ÁRAMÜTÉS, UV SUGÁRZÁS, ROBBANÁSVESZÉLY!!!! Na igen, ha működés közben belenézel a UV fénybe akkor megtapasztalhatod, hogy milyen érzés a szaruhártya leválás, retina beégés, vakság stb...Úgyhogy csak megfontoltan ezzel!!!
bulletNa szóval bekapcsolod a lámpát és vársz kb. 2 percet, hogy teljes fénnyel világítson a lámpa. Aláteszed a panelt és kb. 6 percig megvilágítod UV fénnyel. Aláhelyezésnél vigyázz, hogy kezeddel ne érj a lámpa fémrészéhez mert rázhat és ne nézz a fénybe!!! Lámpa kihúz a konnektorból!
bulletA megvilágított panelt előkell hívni. Nem fogod elhinni lehet kapni előhívó folyadékot amit 9:1 arányban kell vízzel hígítani. Ebbe beledobod a panelt és egy finom ecsettel körkörösen átmasszírozod. Láthatod majd, hogy füstszerűen válik le a nem kívánt fotólakk réteg. A folyamat időtartama 1 perc. Panel ki-folyóvízzel leöblít. Majd szemrevételez és örül milyen jó is lett...
bulletMaratás: Nekem a sósav+hiperol (hidrogénperoxid) változat jött be. Sósavból annyit,hogy ellepje a nyákot, majd egytizednyi kis peroxid és esetleg egy pár csepp víz ha túl tömény lenne az oldat. Egy ekkora panelnak a maratási ideje kb. 2 perc. FIGYELEM! A keletkező gőz maró hatású és nem szabad belélegezni!
bulletA képen látható ahogy a felesleges részekről lemaródik a rézfólia, vigyázni kell, hogy a megfelelő időben legyen kivéve a panel, nehogy alámaródjon. Kézzel ne nyúlj bele és ne öntsd ki a csapba a löttyöt mert az anyag környezetszennyező és mérgező!!! Ezután öblítés és a felesleges fotólakk eltávolítása acetonnal (esetleg hígítóval), majd egy könnyed finom csiszolás.
bulletSzemrevételezés ellenfényben, hogy nincs-e szakadás vagy zárlat. Majd egy fűrészlappal méretrevágás. A furatokat 0,8mm-es fúróval szoktam kifúrni, csak a poti és csatlakozó (SIP) lyukakat fúrtam fel 1mm-es.
bulletAz alkatrészek beforrasztása a magasságuk szerinti sorrenden történik. Először a legalacsonyabb majd sorban a többi. Legvégül a FÓLIA oldalra az LCD-hez menő SIP tüskesort. Ezt nem a legkönnyebb beforrasztani, de 1 kis kézügyességgel és jó pákával menni fog. A PIC-nek használj foglalatot.
bulletJöhet a dugás :-) és az összedrótozás! Figyelj oda, hogy nehogy véletlenül fordítva kösd be tápot mert minden elhalálozik!!!
bulletA PIC panel az LCD-re, a panelra 3 vezeték a vevőnek (+5V-GND-jel) és a táp amit én a vevő sorkapcsába fogtam be.

A várva várt pillanat: vajon elindul??

Vissza Honlap Előre